Slim omgaan met slimme verlichting

07 augustus 2024

Steeds meer verlichting in de openbare ruimte krijgt het kenmerk slim. Eigenlijk is de term slimmer meer toepasselijk, want domme verlichting (aan en uit als enige optie) zien we nauwelijks meer. De term slimme verlichting is in 2 categorieën in te delen: statisch geprogrammeerd en verbonden met het internet.

Statisch geprogrammeerde verlichting bevat de mogelijkheid om de verlichting op vaste tijdstippen te dimmen of uit te schakelen. Dit wordt aangeduid met een zogenaamd dimprotocol. Grote voordeel hiervan is het een energiebesparing oplevert van circa 25%. De ingebouwde dimmer is vrijwel een standaard onderdeel van de moderne armaturen en vast onderdeel van de prijs.

Het is gangbaar om slimme verlichting aan te duiden als ‘verbonden met het internet’. Tegenwoordig ook vaker aangeduid als intelligente verlichting. Door middel van een OLC (Outdoor Lamp Controller) wordt de verlichting verbonden met het internet. Deze is vervolgens door middel van software aan te sturen. Zo kan het verlichtingsniveau op afstand worden aangepast, energieverbruik worden vastgesteld en storingen worden gesignaleerd. Daarnaast kan er naast een OLC ook een sensor op de lichtmast worden geplaatst, die bijvoorbeeld op basis van beweging het lichtniveau aanpast.

De extra technologie die toegepast wordt in de openbare verlichting is kostenverhogend voor de materialen. Daarom is het bij schade aan de openbare verlichting belangrijk om aan te geven dat het slimme verlichting betreft. Nogmaals, slim in de zin van ‘verbonden met het internet’ en dus voorzien van een OLC. Deze meerkosten worden meegenomen in het verhalen van schade. Ook de meerkosten voor sensoren vallen hieronder.

NODR kan u hierbij uiteraard helpen en de meerkosten van de slimme technologie overnemen bij het verhalen van de schade op derden. Denk bij het melden van de schade aan de vermelding dat het slimme verlichting betreft, uiteraard met ondersteunend bewijs in de vorm van een foto.

Heeft u vragen of hulp nodig bij schade aan uw (slimme) verlichting? Wij staan voor u klaar!