Milieuschade? Laat geen geld liggen!

01 september 2024

Provincies en gemeenten krijgen dagelijks te maken met verschillende vormen van schade aan objecten in de buitenruimte, variërend van klein tot zeer omvangrijk. Hoe ga je hier als overheid mee om? Welke praktische en juridische stappen moeten worden gezet? Hoe krijg je als overheid de juiste schadesom vergoed?

Elke schade zijn verhaal: Milieuschades

Bij milieuschade hebben wij het over een verontreiniging die veroorzaakt is met of door een motorrijtuig. Denk hierbij aan olie of modder op de weg, glas in de berm, ernstige bermsporen, verloren lading, defecte auto of verf op de weg.

Ieder gemeente heeft wel eens te maken met verontreiniging van het wegdek. Zeker wanneer het aantal verkeersbewegingen hoog zijn. Dan is de kans op verontreiniging als gevolg van een ongeval, een defecte auto, of verlies van lading het grootst.

Zijn deze schades verhaalbaar of heb je ‘vette’ pech?

Het reinigen van het wegdek is verhaalbaar. Net als verontreiniging van de berm door bijvoorbeeld olie, dat in de berm raakt of stroomt. Verontreinigingen kunnen niet zomaar opgeruimd worden. Er is specialistische kennis nodig en vaak is het noodzakelijk dat speciaal materieel wordt ingezet (bijvoorbeeld een ZOAB-reiniger, een veegzuigwagen, een wegdekreiniger of een Hydrovac).

Wij kunnen het volledige bedrag voor reiniging verhalen mits de schade aantoonbaar is veroorzaakt door een motorrijtuig. Belangrijk voor de verhaalbaarheid is het aanleveren van goede foto’s als bewijs en inzicht in het ingezette materieel en personeel.

Onze expertise

De kosten die bij het opheffen van een milieuschade gepaard gaan zijn vaak aanzienlijk. Gemeenten laten bij verontreiniging vaak veel geld liggen, omdat de schade niet wordt verhaald. Gemiddelde kosten zijn €2.600 euro per schade melding.

NODR heeft een goed trackrecord opgebouwd met het verhalen van milieuschades in opdracht van derden. In 2023 hebben we voor onze klanten 1.850 milieuschades succesvol verhaald. Wij kunnen snel bepalen of de schade verhaalbaar is en ondersteunen bij het achterhalen van de veroorzaker. Ter zake kundige partijen worden ingeschakeld om het op te ruimen. Ook deze kosten kunnen verhaald worden. De opgestelde incidentrapporten van deze partijen kunnen bij NODR aangeleverd worden. Vanaf dat moment neemt NODR voor u de zaak volledig uit handen.

Verhaalt u nog geen/weinig milieuschades? Neem dan contact met ons op en wij helpen u het proces te organiseren. Beter geregeld, minder verspilling!

Wij zijn van elke schade thuis

NODR is Nederlands’ enige echte specialist in het verhalen van schades in de buitenruimte. Wij verhalen bijna alle soorten schades in de openbare ruimte; van milieuschade tot schade aan groen, lichtmasten, kunstwerken en zelfs vaarschades. NODR kan als specialist alle andere schadesoorten meenemen. Bijvoorbeeld bij een auto-ongeluk, wanneer niet alleen het wegdek vervuild is, maar ook de lichtmast beschadigd is en de berm of het straatwerk.