Samen op weg naar optimale verkeersveiligheid

22 november 2019

NODR loodst u veilig door wettelijke aansprakelijkheid

Het Zuid-Limburgse heuvellandschap is zeer geliefd onder recreatieve en professionele wielrenners. Niet voor niets wordt hier jaarlijks in het voorjaar de Amstel Gold Race, een internationaal bekende wielerklassieker, verreden. De populaire wielerroute doorkruist tal van pittoreske dorpjes. Het uitdagende parcours bevat meerdere sensationele klimmetjes en afdalingen. Net zoals bij elke wielerwedstrijd, ligt het risico van een valpartij altijd op de loer. Echter niet alleen tijdens georganiseerde wielerevenementen; ook in het normale dagelijkse verkeer brengen de vele lusvormige wegen in combinatie met glooiende heuvels en steile klimmetjes en snelle afdalingen in Zuid-Limburg de nodige risico’s met zich mee voor weggebruikers en met name voor de toch al kwetsbare (recreatieve) wielrijders met hun smalle bandjes en snelle fietsen.

Voldoet uw gemeente aan de zorgplicht om wegen veilig te maken en houden?
Het is de taak van gemeenten om ervoor te zorgen dat burgers veilig kunnen deelnemen aan het verkeer. Daarom is het belangrijk dat gemeenten goed bekend zijn met de staat van hun wegennetwerk en of deze veilig genoeg is voor alle verkeersdeelnemers, ongeacht hoe deze aan het verkeer deelnemen. Bij twijfel adviseren wij gemeenten om hulp in te schakelen van een gespecialiseerde onafhankelijke partij.

Onlangs hebben wij een gemeente in Zuid-Limburg, waarvan een weg die deel uitmaakt van de drukst bereden fietsroute van Nederland en dit dorp doorsnijdt, geadviseerd omtrent een verkeersveiligheidskwestie. Hieronder leest u hoe wij deze gemeente hebben geholpen met het vinden van een passende oplossing voor hun probleem met het oog op (de preventie van de) wettelijke aansprakelijkheid.

Wielrenners gaan onderuit in afdaling. Kan de gemeente verantwoordelijk worden gehouden?

NODR werd gevraagd om een verkeerssituatie te inventariseren met het oog op mogelijke aansprakelijkheid van de gemeente. Aanleiding hiervoor was de ontvangst van enkele schadeclaims van wielrenners die (bij nat weer) onderuit waren gegaan nabij of op dezelfde voetgangersoversteekplaats.

De wielrenners stelden de gemeente verantwoordelijk, maar is deze wel wettelijk aansprakelijk? De gemeente zocht naar een (ge)rechtvaardig(d) antwoord en vroeg NODR om hulp en advies.

Onderzoek naar verkeersveiligheid vanuit wettelijke aansprakelijkheid
Om goed antwoord te kunnen geven, hebben wij een locatieonderzoek verricht. De verkeerssituatie was eerder al beoordeeld door een aantal verkeerstechnici. De uitkomst was keer op keer dat de situatie verkeerstechnisch gezien voldoet aan de eisen. De beoordelingen van de verkeerstechnici gaven echter geen inzicht of de gemeente mogelijk aansprakelijk kan worden gesteld voor geleden schade door weggebruikers als de situatie werd beoordeeld vanuit het aansprakelijkheidsrecht.

Het onderzoek is door ons dan ook benaderd vanuit de invalshoek van het aansprakelijkheidsrecht. De verkeerssituatie werd door ons grondig geïnspecteerd en fotografisch vastgelegd. Ook hebben wij gesproken met direct omwonenden en passanten om te achterhalen hoe zij de verkeerssituatie ter plaatse ervaren. Al voldoet de verkeerssituatie verkeerstechnisch gezien aan de eisen, dit betekent niet automatisch dat deze mogelijk geen gevaar oplevert voor weggebruikers.

Win-win situatie dankzij second opinion
Wij hebben geconcludeerd dat de verkeerssituatie kon leiden tot onveilige situaties, gezien de ligging (in een onoverzichtelijke bocht) en inrichting (gladde witte strepen van de voetgangersoversteekplaats in lengterichting van het (fiets)verkeer) voor alle weggebruikers. Daarop hebben wij de gemeente geadviseerd om de betreffende voetgangersoversteekplaats enkele tientallen meters te verplaatsen. Enerzijds is het een kostenefficiënte oplossing voor de gemeente, omdat deze aanpassing binnen het oorspronkelijke verkeersplan relatief eenvoudig te realiseren is. Daarmee voldoet de gemeente aan diens zorgplicht. Anderzijds kunnen alle weggebruikers voortaan met een gerust hart deelnemen aan het verkeer en onbezorgd genieten op en van het Limburgs asfalt, zonder te hoeven vrezen voor gevaarlijke verkeerssituaties.

Wat u kunt doen om schaderisico’s te beperken
Om een duidelijk beeld te krijgen van mogelijke schaderisico’s in uw gemeente, adviseren wij om uw schadeverleden zorgvuldig te (laten) analyseren. Bent u zich er wel goed van bewust dat aansprakelijkheid een gespecialiseerd vakgebied is? Heeft u de juiste juridische kennis niet in huis of behoefte aan een second opinion van een onafhankelijke partij?

Onze juristen hebben een enorme staat van dienst op het gebied van verkeersschades en de daarmee samenhangende aansprakelijkheidsvraagstukken en denken graag mee. Zij helpen gemeenten niet alleen met het verhalen van schades in de openbare ruimte, ook bieden zij juridische support bij het nemen van juiste preventieve maatregelen om onnodige –en vooral vermijdbare- schades te ondervangen. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen!

Neem vrijblijvend contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.